Składniki (na formę keksową o długości 30cm):
- 3-4 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
- 1.5-2 szkl jogurtu (użyłam koziego)
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/3 szkl oleju (użyłam z pestek winogron)
- skórka otarta z cytryny
- 2-2.5 szkl mąki razowej orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
- lukier: sok z cytryny, cukier puder (z cukru trzcinowego)
Jajka wymieszałam z jogurtem i olejem, dodałam , mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ciasto przelałam do wysmarowanej i wysypanej mąką formy keksowej.
Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).
Po wystudzeniu polałam lukrem.
Cudowna :)
OdpowiedzUsuńWspaniała <3<3
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń