Składniki (na ok 50 paluchów):
- 1.5 szkl mąki owsianej (zmieliłam płatki)
- 2 szkl mąki orkiszowej razowej
- 3 łyżki cukru nierafinowanego zmielonego na puder (za pomocą młynka do kawy lub blendera)
- 200g twardego masła
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
- blanszowane migdały
- ew. dżem (użyłam domowego porzeczkowego)
Oba rodzaje mąki umieściłam w misce, dodałam cukier puder, sól oraz proszek do pieczenia, a następnie pokrojone w kawałki masło. Szybko zagniotłam kruche ciasto, z którego następnie formowałam wałeczki (cieńsze niż najmniejszy palec) i kroiłam na ok. 5-6 cm kawałki. Do każdego przyczepiałam paznokieć z połówki migdała (pod niektórymi umieszczałam odrobinę dżemu porzeczkowego) i lekko nacinałam zagięcia palców. Uformowane ciasteczka schłodziłam ok. 20 minut w lodówce, a następnie piekłam ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studziłam na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz