Składniki na spód (tortownica o średnicy 22cm):
- 1 szkl płatków owsianych
- 1 szkl migdałów (użyłam ze skórką)
- 2 łyżki masła sklarowanego (lub oleju kokosowego)
- 1 łyżka cukru muscovado
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Składniki ciasta:
- 400g tofu naturalnego
- 1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- skórka otarta z 1 pomarańczy + miąższ
- 6-7 łyżek soku z cytryny
- 4 łyżki nierafinowanego cukru /syropu klonowego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- szczypta soli (użyłam himalajskiej)
Składniki polewy:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła sklarowanego (lub oleju kokosowego)
- 2-3 łyżki mleka roślinnego (użyłam owsianego, można odłożyć kokosowe z ciasta)
Do kielicha blendera wsypałam migdały. Zmieliłam na niskich obrotach. Dodałam płatki owsiane, szybko zmieliłam po czym dodałam cukier i masło sklarowane. Wymieszałam na wolnych obrotach. Przełożyłam spód do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Wstawiłam do lodówki.
Wszystkie składniki ciasta umieściłam w kielichu blendera. Zmiksowałam na najwyższych obrotach na gładką masę. Przelałam na przygotowany wcześniej spód.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni; piekłam ciasto jeszcze ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, zostawiając ciasto w środku na ok. 30 minut. Wyjęłam i studziłam na kratce.
Składniki polewy włożyłam do małego garnka, rozpuściłam na wolnym ogniu bez przerwy mieszając. Polałam ostudzony sernik.
przepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zniknął bardzo szybko :)
Usuńjakie smakowitości
OdpowiedzUsuńmasło sklarowane-to juz nie jest sernik weganski...
OdpowiedzUsuńTak, ale wystarczy przeczytać w opisie: myśmy użyli niewegańskiego masła sklarowanego, a by ciasto było całkowicie wegańskie trzeba je zamienić np. na olej kokosowy.
Usuń