wtorek, 24 listopada 2015

Spaghetti z oliwkami i grillowanym oscypkiem

Proste i szybkie danie. Razowe spaghetti z sosem pomidorowym z oliwkami kalamata i grillowanym oscypkiem. Wszyscy jedliśmy ze smakiem :)

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 400g razowego makaronu spaghetti ugotowanego al dente
  • 200g przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów, pokrojonych 
  • 10 oliwek kalamata, wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie paski
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • ok. 150 g oscypka, pokrojonego w plastry
Na maśle sklarowanym podsmażam cebulę, dodaję czosnek, a następnie przecier pomidorowy, oliwki i zioła prowansalskie. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam z ugotowanym makaronem.

Oscypek smażę na patelni grillowej z obu stron.

Na talerze wykładam makaron, na górze układam zgrillowany ser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...