Składniki (na 4-5 porcji):
- 400g razowego makaronu spaghetti ugotowanego al dente
- 200g przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów, pokrojonych
- 10 oliwek kalamata, wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
- 1 cebula, pokrojona w cienkie paski
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
- 2 łyżki masła sklarowanego
- ok. 150 g oscypka, pokrojonego w plastry
Na maśle sklarowanym podsmażam cebulę, dodaję czosnek, a następnie przecier pomidorowy, oliwki i zioła prowansalskie. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam z ugotowanym makaronem.
Oscypek smażę na patelni grillowej z obu stron.
Na talerze wykładam makaron, na górze układam zgrillowany ser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz