Dzieciom bardzo smakowało. Mąż przyznał, że może być :P
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szkl ugotowanej ciecierzycy /białej fasoli
- 0.5-1 szkl posiekanych daktyli (w zależności od tego jak bardzo słodki ma być Wasz budyń)
- 2 szkl wody lub mleka roślinnego
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 kopiasta łyżka karobu
- szczypta soli morskiej
- ziarenka z 1 laski wanilii
Daktyle zagotowałam w wodzie, dodałam kaszę jaglaną. Po zagotowaniu przełożyłam do kielicha blendera. Dodałam pozostałe składniki i zmiksowałam na najwyższych obrotach na gładką masę. Przełożyłam porcje do miseczek.
Można polać syropem klonowym do smaku.
przepyszny deser!
OdpowiedzUsuńO tak! Dzieci wołały o jeszcze :)
Usuń