Składniki:
- 1 kalafior, podzielony na mniejsze części
- 4-5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- ok. 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w połówki
- 1 por, drobno posiekany
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 300ml mleka (może być roślinne)
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła /oliwy
- ok. 100g sera żółtego, startego (użyłam cheddar, ale może być każdy dowolny)
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka wędzona
Kalafior i ziemniaki podgotowałam kilka minut na parze (kalafior był jeszcze twardawy - nie lubię, gdy ostatecznie jest zbyt miękki, ale ze względu na małe dzieci w domu muszę go nieco podgotować; ziemniaki praktycznie się ugotowały).
Na maśle zeszkliłam por, dodałam ząbek czosnku, a następnie mąkę. Chwilę smażyłam, po czym dodałam mleko. Gotowałam na wolnym ogniu aż sos zgęstniał; zdjęłam go z gazu i doprawiłam gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką wędzoną. Dodałam również starty ser (ok. 3/4).
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, przełożyłam do niego wymieszany kalafior z ziemniakami, polałam sosem, posypałam resztą sera, a na wierzchu ułożyłam połówki pomidorków. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Swietny pomysl! Moje dzieciorki uwielbiaja kalafiora z sosem serowym, a z dodatkiem ziemniakow jeszcze nie probowalam!
OdpowiedzUsuńMoje dzieci uwielbiają z kolei ziemniaki, których nie jemy zbyt dużo, więc cieszą się gdy je znajdą w jakimś daniu ;) Dodatek ziemniaków sprawia, że danie jest trochę bardziej sycące (choć ten sos serowy też robi swoje ;)
UsuńDzisiaj zastanawiałam się co zrobię z mojego kalafiora a tu proszę, bardzo fajny przepis.Jutro zapiekanka będzie u nie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! I jak wyszła?
UsuńLubię kalafior, więc to świetna propozycja na bezmięsny obiad.
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam - pyszne!! Polecam.
Usuń