czwartek, 21 września 2017

Kasza jaglana z awakado, czerwoną cebulą i sałatką pomidorowo-ogórkową

Ostatnio często jadam takie śniadanie, albo trochę zmodyfikowane ;) Dodaję pieczone (burak, kalafior, brokół, dynia) lub kiszone warzywa (burak, ogórek, kapusta, bób), posypuję gomasio lub prażonymi pestkami dyni czy słonecznika. Zawsze jest awokado. I czerwona cebula! Weź co akurat masz pod ręką i stwórz swoją ulubioną kompozycję :)

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana (może być z poprzedniego dnia, podgrzana - ja przelewam ją wówczas wrzątkiem, żeby była ciepła)
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w pióra
  • 1/2 awokado (lub całe, dla miłośników!), najbardziej lubię odmianę haas
  • sos sojowy
  • dowolne prażone pestki - dyni, słonecznika, sezamu (gomasio)
  • dowolne kiszone warzywa
  • dowolne pieczone warzywa
Kaszę polewam sosem sojowym, na wierzchu układam awokado, i pozostałe warzywa. Posypuję prażonymi pestkami lub gomasio.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...