piątek, 25 sierpnia 2017

Batoniki bez pieczenia słonecznikowo-rodzynkowe (z dodatkiem kakao i karobu)

Superszybkie i smaczne batoniki na bazie pestek słonecznika i rodzynek. Wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Dodałam do nich zmielone płatki owsiane oraz kakao i karob; obtoczyłam w poppingu z amarantusa. Masa bazowa nadaje się do różnych modyfikacji - można ominąć karob i kakao (u nas musiało wystąpić ze względu na miłośników czekolady) i zrobić najprostszą wersję, albo wzbogacić ją o przyprawy - cynamon, imbir, świeżo mielony pieprz, skókę cytryny /pomarańczy; można dodać kawałki suszonych owoców i orzechów, by coś chrupało w batonikach; popping też można zupełnie ominąć, albo użyć poppingu z amarantusa, ryżu. Batoniki nadają się na przekąskę w domu, szkole i na wycieczce. A więc do dzieła!

Składniki (na 14-16szt):
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1 szkl pestek słonecznika
  • 1 szkl rodzynek niesiarkowanych
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka karobu
  • popping z quinoa /amarantusa do obtoczenia
Płatki owsiane zmieliłam na mąkę. Wymieszałam z kakao i karobem. Słonecznik i rodzynki zblendowałam na masło, dodałam do suchych składników wraz z olejem kokosowym i zagniotłam.

Na papierze do pieczenia rozsypałam trochę poppingu z quinoa, wyłożyłam nieco spłaszczoną dłońmi masę słonecznikowo-rodzynkową. Na wierzchu posypałam quiona, przykryłam papierem i rozwałkowałam. Pokroiłam na 10 części i umieściłam je na noc w lodówce.

2 komentarze:

  1. Mega przepis! Nigdy jeszcze nie próbowałam niczego podobnego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...