wtorek, 5 marca 2019

Twarożek ze słonecznika


Dla urozmaicenia śniadań - twarożek ze słonecznika. Trzeba jedynie namoczyć słonecznik, przynajmniej na 3 godziny (a najlepiej na noc) i można zabierać się do dzieła! U nas w wersji tradycyjnej - z dodatkiem posiekanej rzodkiewki i szczypiorku. Smakuje nawet mięsożercom ;)

Składniki:
  • 1 szkl słonecznika
  • kilka łyżek wody z ogórków
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • kilka rzodkiewek, drobno posiekanych
  • kawałek ogórka zielonego, drobno posiekanego (ewentualnie)
  • 2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku, drobno posiekanego
  • sól i pieprz do smaku
Słonecznik należy namoczyć na noc.

Rano odcedzam nasiona (woda nie będzie potrzebna), umieszczam w wysokim pojemniku, dodaję czosnek oraz kilka łyżek wody z ogórków i przy pomocy blendera ręcznego mielę słonecznik na pożądaną konstystencję. Dodaję posiekane rzodkiewki, szczypiorek i ewentualnie ogórek. Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem.

Podaję z domowym chlebem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...