poniedziałek, 29 września 2014

Kaszka kukurydziana z sosem śliwkowym i prażonymi orzechami włoskimi

Jesienna wersja kaszki kukurydzianej - z dodatkiem sosu śliwkowego i uprażonych orzechów włoskich. Smaczne i pożywne jesienne śniadanie. A jeśli zamrozimy trochę śliwek, możemy się nim cieszyć także i zimą! Polecam!


Składniki (na 4 porcje):
  • 2 szkl mleka roślinnego (używam owsianego)
  • 1 szkl wody (można zastąpić mlekiem)
  • szczypta soli
  • 1 szkl drobnej kaszki kukurydzianej (najlepiej z niemodyfikowanej kukurydzy)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka nierafinowanego brązowego cukru
  • 1 i 1/2 szkl (lub więcej) wypestkowanych śliwek węgierek, podzielonych na ćwiartki (mogą być mrożone)
  • 1/2 szkl wyłuskanych orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
Ponieważ kaszka gotuje się dość szybko, w tym wypadku zaczynam od przygotowania sosu śliwkowego, czyli wrzucam śliwki do niewielkiego garnuszka, dodaję odrobinę wody i zagotowuję. Odstawiam, bo lubię by śliwki pozostały w kawałkach.

Zagotowuję mleko z wodą (lub samo mleko), dodaję szczyptę soli oraz masło. Powoli wsypuję kaszkę, bez przerwy mieszając, by nie powstały grudki. Gotuję na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Po wyłączeniu palnika dodaję cukier oraz cynamon. Kaszkę przekładam do miseczek, polewam sosem śliwkowym i posypuję uprażonymi orzechami włoskimi.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...