środa, 24 września 2014

Tarta ze śliwkami. Na razowym spodzie orkiszowym

Bardzo prosta tarta, z dużą ilością śliwek węgierek. Uwielbiamy śliwki i jemy je pod różnymi postaciami. W tarcie śliwki nie są niczym "związane", więc mogą spadać ze spodu, ale to nam w niczym nie przeszkadza ;)

Składniki na ciasto (forma o średnicy 23cm):
  • 1.5 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam pół na pół typ 2000 i drobną)
  • 50g masła, miękkie
  • ok. 3/4 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
Składniki na farsz:
  • 1/2 szkl zblanszowanych migdałów, zmielonych
  • 1 łyżka drobnej kaszki kukurydzianej
  • ok. 2 szkl wydrylowanych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wymieszałam mąkę z solą i cukrem. Dodałam do niej masło oraz mleko i zagniotłam elastyczne ciasto. Rozwałkowałam je i przełożyłam do formy na tartę. Ponakłuwałam i odstawiłam.

Zmielone migdały (do mielenia użyłam blendera) wymieszałam z kaszką kukurydzianą i posypałam spód ciasta.

Śliwki wymieszałam z cynamonem i przełożyłam na posypany migdałami spód ciasta.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Po lekki ostudzeniu kroiłam.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam tarty, Twoja wygląda fantastycznie:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna pod względem smakowym i wizualnym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...