Składniki na ciasto (forma o średnicy 23cm):
- 1.5 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam pół na pół typ 2000 i drobną)
- 50g masła, miękkie
- ok. 3/4 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
Składniki na farsz:
- 1/2 szkl zblanszowanych migdałów, zmielonych
- 1 łyżka drobnej kaszki kukurydzianej
- ok. 2 szkl wydrylowanych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
- 1 łyżeczka cynamonu
Wymieszałam mąkę z solą i cukrem. Dodałam do niej masło oraz mleko i zagniotłam elastyczne ciasto. Rozwałkowałam je i przełożyłam do formy na tartę. Ponakłuwałam i odstawiłam.
Zmielone migdały (do mielenia użyłam blendera) wymieszałam z kaszką kukurydzianą i posypałam spód ciasta.
Śliwki wymieszałam z cynamonem i przełożyłam na posypany migdałami spód ciasta.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Po lekki ostudzeniu kroiłam.
Uwielbiam tarty, Twoja wygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Idealna pod względem smakowym i wizualnym :)
OdpowiedzUsuńMmm, śliwkowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuń