Składniki (na 4-5 porcji):
- 2 szkl razowej kaszy kuskus
- 500ml bulionu warzywnego (zrobiłam z eko kostki wegetariańskiej)
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta pieprzu ziołowego
- pęczek botwinki, buraczki pokrojone w paski, liście posiekane
- 2 cebule, posiekane w pióra
- 1 łyżka masła sklarowanego
- po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i kolendry, szczypta soli morskiej
- sałatka: 4-5 ogórków zielonych, 3-4 ogórki małosolne, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy /oleju rzepakowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego (niekoniecznie), 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
Na sklarowanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam posiekane buraczki oraz zmielony w moździerzu kmin rzymski i kolendrę. Warzywa dusiłam ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Następnie dodałam liście botwinki, wymieszałam i po 1-2 minutach odstawiłam z gazu.
Kuskus zalałam gorącym bulionem. Odstawiłam, by napęczniał, a następnie doprawiłam sosem sojowym i pieprzem.
Ogórki zielone obrałam i pokroiłam w półplasterki, dodałam miód, czosnek i olej rzepakowy, następnie pokrojone w ten sam sposób ogórki małosolne. Na końcu wmieszałam jogurt.
Kuskus podałam z buraczkami w towarzystwie sałatki ogórkowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz