Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido, obrana i posiekana w kostkę
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 małe marchewki, posiekane w kostkę
- 1/2 małego selera, posiekanego w kostkę
- ok. 1l rosołu wegetariańskiego (może być z tego przepisu lub z kostki ekologicznej; tym razem u nas był domowy)
- 1 łyżka oliwy
- kawałek imbiru, posiekany
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone (lub posiekane drobno)
- przyprawy: kurkuma, garam masala, kmin rzymski
- 1 szkl ziaren pszenicy lub orkiszu, namoczonych na noc i ugotowanych
Na oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek oraz imbir, a po ok. minucie po pół łyżeczki kurkumy i garam masala oraz kminu rzymskiego (który zmiażdżyłam palcami; można go zetrzeć w moździerzu, ale nie jest to konieczne). Następnie dodałam warzywa i dusiłam ok. 10 minut, po czym zalałam gorącym bulionem i gotowałam na małym ogniu przez ok. 30 minut. Zupę zmiksowałam. Dodałam do niej ugotowaną pszenicę i podałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz