czwartek, 2 października 2014

Focaccia z cukinią. Wersja wegańska

Tym razem postanowiłam zrobić focaccię z cukinią, ale w wersji wegańskiej (poprzednia wersja tutaj). Zamiast sera użyłam tofu; do farszu dodałam także płatki drożdżowe, które nadają lekko serowego posmaku. Wszystkim nam bardzo smakowało, a mojej młodszej córeczce nawet bardziej niż wersja z serem, za którym nie przepada.

Składniki na ciasto:
  • 3 szkl mąki orkiszowej razowej (używam typ 2000)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki oliwy
  • woda w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciasto
Składniki na farsz:
  • 2 cukinie, starte na grubych oczkach
  • 1 opakowanie tofu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, tymianek
Drożdże wkruszam do szklanki, dodaję łyżeczkę cukru, trochę wody i mąki; mieszam by powstała pasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam, by drożdże ruszyły na ok. 20 minut.

Pozostałą mąkę mieszam z solą, następnie dodaję zaczyn drożdżowy, oliwę oraz wodę. Zagniatam ciasto. Ugniatam je ok. 5 minut, po czym odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1h.

W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowuję farsz. Cukinię duszę na patelni, a gdy odparuje z niej prawie cały płyn dodaję zgniecione widelcem tofu, czosnek oraz płatki drożdżowe. Doprawiam solą morską i pieprzem do smaku.

Wyrośnięte ciasto szybko zagniatam i dzielę na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkowuję.

Na blasze kładę jedną warstwę ciasto, na nie wykładam farsz, posypuję tymiankiem i przykrywam drugą warstwą ciasta.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Podaję z sałatką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...