Składniki na ciasto:
- 3 szkl mąki orkiszowej razowej (używam typ 2000)
- 1/2 łyżeczki soli
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki oliwy
- woda w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciasto
Składniki na farsz:
- 2 cukinie, starte na grubych oczkach
- 1 opakowanie tofu
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, tymianek
Drożdże wkruszam do szklanki, dodaję łyżeczkę cukru, trochę wody i mąki; mieszam by powstała pasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam, by drożdże ruszyły na ok. 20 minut.
Pozostałą mąkę mieszam z solą, następnie dodaję zaczyn drożdżowy, oliwę oraz wodę. Zagniatam ciasto. Ugniatam je ok. 5 minut, po czym odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1h.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowuję farsz. Cukinię duszę na patelni, a gdy odparuje z niej prawie cały płyn dodaję zgniecione widelcem tofu, czosnek oraz płatki drożdżowe. Doprawiam solą morską i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto szybko zagniatam i dzielę na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkowuję.
Na blasze kładę jedną warstwę ciasto, na nie wykładam farsz, posypuję tymiankiem i przykrywam drugą warstwą ciasta.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Podaję z sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz