poniedziałek, 15 września 2014

Rozgrzewający brązowy ryż z fasolką mung i warzywami

Coś dla karmiącej matki ;) Fasolka mung jest lekkostrawna, więc można ją jeść od pierwszych dni życia naszych pociech. Z dodatkiem brązowego ryżu stanowi źródło niezbędnych aminokwasów. Nie jest to zbyt piękne danie, ale bardzo smaczne! Na zdjęciu wersja z marchewką, cebulą i porem, ale próbowaliśmy też z dodatkiem innych warzyw jak burak, pietruszka, seler - można użyć wszystkich lubianych przez siebie warzyw. Listę przypraw również można dostosować do własnego podniebienia, albo humoru, który akurat mamy w dniu gotowania ;) Do przygotowania tej potrawy najczęściej używam szybkowaru - warzywa są wtedy jędrne i nie rozgotowane. Zwykle rozgrzewam szybkowar tak, by osiągnął maksymalne ciśnienie, następnie wyłączam gaz pod garnkiem i zostawiam, by danie "doszło" - jest to duża oszczędność źródła energii :)

Składniki:
  • 1 szkl brązowego ryżu, namoczonego najlepiej na noc
  • 1 szkl fasolki mung, namoczonej (najlepiej na noc)
  • 1-2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 3-4 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 1 por (biała część), pokrojony w plastry
  • 1 łyżka masła sklarowanego /oliwy
  • przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, sól morska
Na sklarowanym maśle podsmażam cebulę, dodaję kurkumę, a następnie marchew, pietruszkę i por. Chwilę razem smażę (ok. 5-7 minut), a następnie dodaję odcedzony ryż i fasolkę mung. Zalewam 3 szkl wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i sól. Zagotowuję w szybkowarze, który po osiągnięciu maksymalnego ciśnienia wyłączam i odstawiam na ok. 30 minut (lub więcej). Po tym czasie danie jest gotowe.

Jeśli nie mamy szybkowaru musimy użyć 4 szkl wody i gotować danie od czasu do czasu mieszając, aż ryż i fasolka będą miękkie i wchłoną całą wodę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...