Składniki:
- 1 szkl brązowego ryżu, namoczonego najlepiej na noc
- 1 szkl fasolki mung, namoczonej (najlepiej na noc)
- 1-2 cebule, pokrojone w kostkę
- 3-4 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1 por (biała część), pokrojony w plastry
- 1 łyżka masła sklarowanego /oliwy
- przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, sól morska
Na sklarowanym maśle podsmażam cebulę, dodaję kurkumę, a następnie marchew, pietruszkę i por. Chwilę razem smażę (ok. 5-7 minut), a następnie dodaję odcedzony ryż i fasolkę mung. Zalewam 3 szkl wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i sól. Zagotowuję w szybkowarze, który po osiągnięciu maksymalnego ciśnienia wyłączam i odstawiam na ok. 30 minut (lub więcej). Po tym czasie danie jest gotowe.
Jeśli nie mamy szybkowaru musimy użyć 4 szkl wody i gotować danie od czasu do czasu mieszając, aż ryż i fasolka będą miękkie i wchłoną całą wodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz