Składniki (na 30 gofrów serduszek):
- 1 szkl mleka roślinnego (np. takiego lub takiego)
- 1/2 szkl wody mineralnej
- 2 jajka z chowu ekologicznego (białka i żółtka osobno)
- ok. 2.5 szkl mąki orkiszowej razowej (dokładna ilość zależy od rodzaju użytej mąki)
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżka kakao (użyłam raw)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- szczypta soli morskiej
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
- do podania: cukier puder (najlepiej z nierafinowanego cukru), mascarpone, dżem domowy, owoce sezonowe
Zaczęłam od ubicia białek z dodatkiem szczypty soli. Odstawiłam je do lodówki. Następnie wymieszałam mleko z wodą, syropem klonowym i żółtkami, dodałam wszystkie sypkie składniki - wymieszałam, po czym delikatnie wmieszałam ubite białka.
Ciasto wylewałam porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piekłam aż nabrały złotego koloru.
Smaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńKocham gofry :)
OdpowiedzUsuń