piątek, 1 marca 2019

Kotlety gryczane z kapustą kiszoną


Pyszne kotlety, które zniknęły tak szybko, że prawie nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;) Udało się wyrwać prawie sprzed ust dwa (nie-najładniejsze) i uwiecznić je na fotografii. Nie będę dużo pisać - spróbujcie, a nie pożałujecie!

Składniki:

  • 1 i 1/4 szkl kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/3 szkl nasion słonecznika
  • 1/4 szkl suszonych grzybów
  • 1.5szkl płatków owsianych
  • 1 szkl posiekanej kapusty kiszonej
  • 2 cebule, posiekane
  • 2-3 łyżki masła sklarowanego
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej (+ mąka do obtoczenia)
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • sól, pieprz
  • masło sklarowane do smażenia
Grzyby namoczyć na 30 minut. Po tym czasie odsączyć i posiekać. 

Do wody pozostałej z namaczania grzybów dodać tyle wody by w sumie otrzymać 2 szklanki. Wsypać kaszę gryczaną, słonecznik, dodać posiekane grzyby i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Posolić do smaku.

W międzyczasie płatki owsiane wsypać do miski i zalać 1 szklanką gorącej wody. Odstawić by wchłonęły płyn.

Na maśle sklarowanym zeszklić cebule.

Do płatków dodać zeszkloną cebulę, ugotowaną kaszę gryczaną, posiekaną kapustę, czosnek, sezam i mąkę żytnią. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Mokrymi dłońmi formować kotlety, a następnie obtoczyć je w mące żytniej. Smażyć na sklarowanym maśle na złoty kolor.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...