Składniki na ciasto (forma o średnicy 28cm):
- 1.5 szkl mąki razowej orkiszowej (używam typu 2000)
- 1/5 łyżeczki soli morskiej
- 4-5 łyżek oliwy / masła sklarowanego
- letnia woda (u mnie ok. 3/4 szklanki, ale wszystko zależy od gatunku mąki, wilgotności powietrza; należy użyć tyle wody, by powstało miękkie, elastyczne ciasto)
Składniki farszu:
- ok. 700g buraków, upieczonych (używam ekologicznych) i pokrojone w kostkę lub paseczki
- 2-3 cebule czerwone, posiekane w pióra
- 4-5 łyżek octu balsamicznego
- 3-4 jajka (używam z chowu ekologicznego)
- 1 łyżka masła sklarowanego
- mały kawałek sera gorgonzola, pokruszonego na kawałki
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam, zagniotłam, rozwałkowałam i umieściłam w formie na tartę. Spód wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut, by się podpiekł.
W trakcie, gdy spód się podpiekał przygotowałam farsz. Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam ocet balsamiczny - chwilę dusiłam, po czym dodałam pokrojone buraki; doprawiłam solą i pieprzem. Odstawiłam by farsz nieco ostygł, po czym wymieszałam go z jajkami i przełożyłam na podpieczony spód. Na wierzchu tarty ułożyłam kilka kawałków sera gorgonzola.
Tartę wstawiłam ponownie do piekarnika (nadal nagrzanego do 180 stopni), tym razem na 25 minut.
Podałam z sałatką z roszponki.
Ja jeszcze nigdy nie robiłam tarty, ale ta Twoja prezentuje się przepysznie ;) Buraki uwielbiam, ale nie przepadam za gorgonzolą, ale myślę, że można ją zastąpić ;)
OdpowiedzUsuńPewnie, że można, np. jakimś innym serem pleśniowym; roquefort świetnie się nada :)
Usuń