Składniki:
- wyszorowane ziemniaki (ilość dowolna, w zależności od możliwości jedzących)
- 2-3 marchewki, pokrojone w słupki
- 1 pietruszka, pokrojona w słupki
- kawałek selera, pokrojonego w słupki
- 2-3 małe buraczki, pokrojone w słupki
- 1 cebula, posiekana w pióra
- 1 małe jabłko, pokrojone w słupki
- oliwa /masło sklarowane
- 1 filiżanka soczewicy czerwonej
- przyprawy: sól morska, pieprz (użyłam kolorowego, świeżo mielonego), czosnek, pietruszka zielona
Wyszorowane ziemniaki nacinałam nożem w małych odstępach - tak, by nie przeciąć ich do końca. Ułożyłam na blasze do pieczenia. Posypałam solą i pieprzem. Polałam oliwą /rozpuszczonym sklarowanym masłem.
Pozostałe warzywa wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, doprawiłam solą i pieprzem, dodałam masło sklarowane, wymieszałam i wstawiłam na blachę obok ziemniaków.
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni (z termoobiegiem). Wstawiłam warzywa i piekłam ok. 20-25 minut. Bez użycia termoobiegu trwa to ok. 35-40 minut.
W czasie gdy warzywa się piekły przygotowałam sos - ugotowałam soczewicę w 2 filiżankach wody. Po ugotowaniu doprawiłam czosnkiem oraz drobno posiekaną pietruszką.
Prostota jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuń