Składniki (dla 5-6 osób):
- 1 średnia cukinia
- ok. 250g ugotowanego makaronu spaghetti (pełnoziarnistego)
Składniki na pesto:
- 1 szkl uprażonych pestek dyni
- listki z 1 pęczka bazylii
- ok. 1/2 szkl oliwy
- sól morska, pieprz zielony
Składniki pomidorowej salsy:
- 1 duży pomidor malinowy, obrany ze skóry
- 3 pomarańczowe limy, obrane ze skóry
- szczypta soli morskiej i pieprzu zielonego
- 1 łyżka oliwy
Cukinię pokroiłam przy pomocy nożyka julienne, wrzuciłam na zimnej wody i odstawiłam do lodówki.
W międzyczasie przygotowałam pesto: pestki dyni zmieliłam (użyłam do tego blendera ręcznego), dodałam listki bazylii oraz oliwę, ponownie zmieliłam blenderem. Doprawiłam solą i pieprzem. Odstawiłam.
Pomidory drobno pokroiłam, doprawiłam solą i świeżo mielonym pieprzem oraz oliwą.
Cukinię odcedziłam i wymieszałam z ugotowanym makaronem oraz pesto bazyliowo-dyniowym.
Na talerze nałożyłam porcję spaghetti oraz pomidorową salsę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz