Pyszne kotleciki, które swoją barwę zawdzięczają burakom. Smakowały nawet mięsożercom ;) By były kompletnie wegańskie należy użyć zamiast masła sklarowanego dowolnego oleju. Część kaszy miksuję /mielę, by kotleciki nie rozpadały się.
Składniki kotlecików (na 12 szt.):
- 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 średni burak, starty na drobnej tarce
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 szkl pestek dyni, uprażonych
- 2 łyżki niełuskanego sezamu
- 2 łyżki zielonej pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżki zielonej cebulki, drobno posiekanej
- 2-3 łyżki masła sklarowanego, rozpuszczonego
- przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz (używam zielonego), czosnek niedźwiedzi
Składniki sosu:
- 1 szkl orzechów nerkowca, namoczonych najlepiej na noc (a przynajmniej na 4 godziny)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 3 zielone ogórki, obrane i starte na drobnej tarce
- 1 kiszony ogórek, drobno starty
- 1 główka pieczonego czosnku
- szczypta soli morskiej i pieprzu
Ponadto: rukola lub inna sałata do podania
Połowę kaszy jaglanej miksuję (przy pomocy blendera), dodaję pozostałą kaszę, buraka, cebulę, pestki dyni, sezam, pietruszkę, zieloną cebulkę oraz sklarowane masło - dokładnie mieszam i doprawiam solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Jeszcze raz mieszam i formuję kotleciki. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut (nie jest to konieczne, ale pomaga, by kotleciki się nie rozpadały). Układam kotlety na blasze i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Razem z kotletami piekę czosnek, który następnie używam do sosu.
Przygotowuję sos: orzechy miksuję na gładką pastę (używam blendera ręcznego) z dodatkiem wody (wodę dodaję w trakcie by otrzymać pożądaną konsystencję) oraz soku z cytryny i pieczonego czosnku. Z ogórków odlewam wodę i dodaję do orzechów wraz z ogórkami kiszonymi. Doprawiam solą i pieprzem.
Kotleciki podaję na rukoli /roszponce lub innej sałacie z dodatkiem sosu.
genialne zarówno burgery, jak i sos nerkowcowy! cudo!
OdpowiedzUsuń