wtorek, 10 lutego 2015

Zimowe śniadanie. Płatki z gruszką, miodem i orzechami włoskimi

Śniadanie w sam raz na zimowe poranki. Albo jesienne ;) Wykorzystałam płatki owsiane i kaszę orkiszową, ale równie dobrze można je zamienić na inne dowolne, ulubione płatki. Do tego gruszka, orzechy włoskie i trochę miodu (który o tej porze roku powinien być skrystalizowany, ale by był płynny można go nieco ogrzać - byle nie powyżej 40 stopni, bo wtedy straci swe cenne składniki).

Składniki:
  • płatki owsiane wymieszane pół na pół z kaszą orkiszową (można użyć dowolnych płatków)
  • woda, w ilości 2 razy większej niż płatki+kasza
  • trochę mleka roślinnego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 1 gruszka, obrana i podzielona na kawałki
  • kilka orzechów włoskich, wyłuskanych i połamanych na mniejsze kawałki
  • miód
Zaczynam od zagotowania wody, dodaję do niej sól, a następnie płatki owsiane i kaszę. Zmniejszam gaz na minimalny i gotuję aż płatki i kasza nie wchłoną prawie całej wody. Dodaję do nich odrobinę mleka owsianego (nie lubię by powstała zupa mleczna, więc tego mleka dodaję na prawdę niewiele) oraz szczyptę cynamonu. Mieszam i przekładam do miseczek. Posypuję gruszkami i orzechami, polewam miodem.

4 komentarze:

  1. mmm orzechy z gruszką to jest to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam to połączenie :) A orzechy włoskie z miodem mogę podgryzać jako samodzielną, słodką przekąskę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...