środa, 5 sierpnia 2015

Pudding chia z sosem porzeczkowym

W wakacje gotować się nie chce, szczególnie gdy na dworze upał... Dlatego u nas w kuchni królują potrawy "samorobiące się" ;) Tym razem przedstawiam pudding z nasion chia. Wykonanie jest niezwykle proste - wystarczy nasiona chia wymieszać z mlekiem (najlepiej mieszanie powtórzyć po ok. 15 minutach) i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Taki pudding może być zarówno pożywnym śniadaniem jak i deserem w upalny dzień. Nam wszystkim smakował!

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml), najlepiej bez dodatków konserwantów
  • 1/2 szkl dowolnego mleka roślinnego (u nas owsiane)
  • 4-5 łyżek nasion chia
  • ewentualnie: słodzik w postaci miodu, syropu klonowego (my nie dodajemy)
  • sos owocowy: 1 szkl czarnych porzeczek, zblendowanych
Mleko kokosowe mieszam z owsianym, dodaję nasiona chia. Dokładnie mieszam. Odstawiam i po 15 minutach mieszam ponownie. Przekładam do 4 pojemniczków i odstawiam do lodówki na noc.

Rano nakładam na wierzch puddingów sos z porzeczek.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...