Składniki na spód i wierzch (na tortownicę):
- 1 szkl orzechów włoskich /brazylijskich /laskowych
- 1 szkl wiórkowych resztek z mleka kokosowego (w ramach utylizacji; można zastąpić szklanką wiórków lub orzechów)
- 1 szkl daktyli bez pestek
- 2 łyżki kakao (używam surowego)
- szczypta soli morskiej /himalajskiej
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki syropu klonowego
Składniki warstwy środkowej:
- 2 duże dojrzałe awokado
- 2 małe dojrzałe banany (lub 1 duży), mogą być mrożone (wtedy ciasto szybciej wykonamy - nie musi być tak długo chłodzone)
- 4 łyżki kakao (używam surowego)
- szczypta soli morskiej/himalajskiej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1/2 szkl wiśni, przekrojonych na połówki (mogą być mrożone)
Wszystkie składniki spodu/wierzchu umieszczam w malakserze i mielę na niezbyt gładką warstwę (mogą pozostać kawałki orzechów). Powstałą masę dzielę na 2 części - większą umieszczam w tortownicy wyłożonej papierem, formując wyższy brzeg. Wstawiam do zamrażarki.
Wszystkie składniki warstwy środkowej (poza wiśniami) umieszczam w kielichu blendera wysokoobrotowego (używam Vitamix) i miksuję na gładką masę. Dodaję wiśnie, przekładam na spód. Wierzch posypuję pozostałą warstwą orzechową.
Ciasto schładzam przez ok. 30 minut w zamrażarce.
Ile zajmuje przygotowanie całośći tak plus/minus ?
OdpowiedzUsuńSamo przygotowanie kilkanaście minut (do 20 maksymalnie). Trzeba je jeszcze schłodzić 20-30 minut, żeby środkowa warstwa nieco zgęstniała (chyba, że użyjesz pokrojonych w plasterki, mrożonych bananów, wtedy jest gotowe do jedzenia w zasadzie od razu).
UsuńAż trudno w to uwierzyć że tu nie ma ani grama masła :)
OdpowiedzUsuńAle jest awokado (i to 2 sztuki!) i olej kokosowy więc jest tłusto, choć nie czuć tego w smaku :)
Usuń