poniedziałek, 4 stycznia 2016

Domowe mleko kokosowe

Kolejny prosty przepis. Przepis podstawowy składa się z 2 składników (woda i wiórki kokosowe). Postanowiłam wypróbować nieco wzbogaconą wersję - dodałam łyżkę sezamu niełuszczonego (wapń) i daktyla (słodycz); wyszło super. Najlepsze dotychczas ;) Nadaje się do zabielania kawy czy herbaty, przygotowania kakao; można je też wykorzystać w wypiekach, dodać do płatków, czy po prostu wypić :)

Składniki (na 1l):
  • 1 szkl wiórków kokosowych (najlepiej eko)
  • 4 szkl wody przegotowanej
  • 1 łyżka sezamu niełuszczonego 
  • 1 daktyl bez pestki
Wiórki wrzucam do garnka z wodą, podgrzewam do temperatury ok. 40 stopni. Następnie całość przelewam do kielicha blendera, w którym wcześniej umieszczam sezam i daktyla; miksuję mniej więcej 1 minutę na najwyższych obrotach.

Przecedzam przez gazę i przelewam do butelki.

Pozostałości suszę i wykorzystuję w wypiekach (dodaję np. do ciast, ciastek czy gofrów).

3 komentarze:

  1. ...a ja się męczyłam z całym kokosem. Brawo. :P
    Już zrobiłam. Już wypiłam. Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzielna jesteś - ja też kiedyś kupiłam cały i zanim się za niego zabrałam zdążył się wysuszyć ;)

      Usuń
  2. Faktycznie, lepiej zrobić samemu :) Trochę oszczędności i frajdy :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...