Składniki (na 1l):
- 1 szkl wiórków kokosowych (najlepiej eko)
- 4 szkl wody przegotowanej
- 1 łyżka sezamu niełuszczonego
- 1 daktyl bez pestki
Wiórki wrzucam do garnka z wodą, podgrzewam do temperatury ok. 40 stopni. Następnie całość przelewam do kielicha blendera, w którym wcześniej umieszczam sezam i daktyla; miksuję mniej więcej 1 minutę na najwyższych obrotach.
Przecedzam przez gazę i przelewam do butelki.
Pozostałości suszę i wykorzystuję w wypiekach (dodaję np. do ciast, ciastek czy gofrów).
...a ja się męczyłam z całym kokosem. Brawo. :P
OdpowiedzUsuńJuż zrobiłam. Już wypiłam. Ekstra!
Dzielna jesteś - ja też kiedyś kupiłam cały i zanim się za niego zabrałam zdążył się wysuszyć ;)
UsuńFaktycznie, lepiej zrobić samemu :) Trochę oszczędności i frajdy :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl