piątek, 6 maja 2016

Gofry z gryki niepalonej

W ramach dalszych eksperymentów z gryką zrobiłam gofry. Gryka została namoczona przez noc, a następnego ranka zmiksowana z dodatkiem jajek i substancji słodzącej. Takie gofry mają dość specyficzny smak, ale jest on delikatny i bardzo łatwo można go stłumić ulubionymi dodatkami - u nas królują dżemy (bez dodatku cukru, oczywiście), mascarpone, mus jabłkowy, a w sezonie świeże owoce.

Składniki:
  • 2 filiżanki niepalonej gryki
  • 2 filiżanki przegotowanej, ostudzonej wody
  • szczypta soli morskiej /himalajskiej
  • 2-3 łyżki nierafinowanego cukru (używam dark muscovado) /syropu klonowego /cukru palmowego /syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki sody /proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 3 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
Grykę namaczam przez noc w przegotowanej wodzie (w stosunku 1:1).

Następnego dnia wszystkie składniki gofrów umieszczam w kielichu blendera i miksuję na gładko.

Piekę w mocno nagrzanej gofrownicy. Podaję z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...