Składniki galaretki:
- 1 szkl świeżych lub mrożonych owoce (np. truskawki, wiśnie, jagody)
- kilka łyżek wody
- 1-2 łyżeczki agaru
- cukier nierafinowany /miód /syrop klonowy (do smaku, w zależności od upodobań i słodkości użytych owoców)
Składniki "śmietany":
- 1 szkl orzechów nerkowca (najlepiej namoczonych przynajmniej na minimum 4 godziny)
- 3/4-1 szkl wody (przegotowanej i ostudzonej)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2-3 łyżki syropu klonowego
Owoce wrzucam do garnka dodaję wodę, substancję słodzącą i rozpuszczony agar. Zagotowuję. Przekładam do miseczek /pucharków.
Wszystkie składniki "śmietany" umieszczam w kielichu blendera. Miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. "Śmietaną" dekoruję stężałą galaretkę. Posypuję surowym kakao :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz