wtorek, 14 czerwca 2016

Wegańska galaretka z nerkowcową "śmietaną"

Smaczny deser, dla lubiących galaretki. Bez problemu ścina się w temperaturze pokojowej (agar!). Ilość składników galaretki jest szacunkowa - robię ją zwykle "na oko"... Z agarem nie stanowi to większego problemu, bo gdyby okazało się, że jest go za mało i galaretka niezbyt się ścięła wystarczy ją ponownie zagrzać i dodać odrobinę więcej agaru, który nie traci swoich właściwości przy kolejnym podgrzewaniu. Tak samo w przypadku gdy galaretka okazuje się zbyt ścięta - wystarczy dodać nieco płynu. W sezonie letnim używam świeżych owoców, ale nadają się też i mrożone.

Składniki galaretki:
  • 1 szkl świeżych lub mrożonych owoce (np. truskawki, wiśnie, jagody)
  • kilka łyżek wody 
  • 1-2 łyżeczki agaru
  • cukier nierafinowany /miód /syrop klonowy (do smaku, w zależności od upodobań i słodkości użytych owoców)
Składniki "śmietany":
  • 1 szkl orzechów nerkowca (najlepiej namoczonych przynajmniej na minimum 4 godziny)
  • 3/4-1 szkl wody (przegotowanej i ostudzonej)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
Owoce wrzucam do garnka dodaję wodę, substancję słodzącą i rozpuszczony agar. Zagotowuję. Przekładam do miseczek /pucharków.

Wszystkie składniki "śmietany" umieszczam w kielichu blendera. Miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. "Śmietaną" dekoruję stężałą galaretkę. Posypuję surowym kakao :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...