piątek, 26 sierpnia 2016

Domowe paluszki gryczano-orkiszowe

Robione zwykle z resztek ciasta, które przygotowuję pod tarty (i przy okazji tart - siedzą sobie z nimi w piekarniku). Tym razem w otoczce makowo-solnej :) Sprawiają dużą radość dzieciom - zarówno jeśli chodzi o przygotowanie ("kulanie" ciasta) jak i jedzenie (fajnie chrupią!). Polecamy nie tylko na przyjęcia ;)

Składniki:
  • mąka z gryki niepalonej
  • mąka orkiszowa
  • sól morska /himalajska
  • olej kokosowy
  • woda, w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciasto
  • dodatki: mak, średnio mielona sól, czarnuszka, sezam
Mąkę gryczaną i orkiszową mieszam w stosunku 3:1, dodaję szczyptę lub dwie soli oraz olej kokosowy; zagniatam ciasto. Dzielę na porcje, które następnie roluję, by paluszki miały grubość najcieńszego palca (grubość jest oczywiście umowna i dowolna) i obtaczam w maku/soli/czarnuszce/sezamie.

Piekę ok. 8 minut w temperaturze180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...