Składniki ciasta (28cm):
- 1.5 szkl gryki niepalonej zmielonej na mąkę (używam do tego celu Vitamixa) lub mąki gryczanej
- 0.5 szkl mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła sklarowanego /oleju kokosowego
- woda (w ilości takiej, by zagnieść elastyczne ciasto)
Składniki farszu:
- 2 duże papryki czerwone, przepołowione i oczyszczone z nasion
- 1 papryka żółta, przepołowiona i oczyszczona z nasion
- ok. 10 dag oscypka, pokrojonego w kostkę
- 1/3 pęczku szczypiorku, posiekanego
- 5 jaj "0"
- sól morska /himalajska, pieprz (używam świeżo mielonego pieprzu zielonego, czerwonego i białego)
W przypadku tej tarty zaczynam od upieczenia papryk - smaruję je olejem i wkładam na ok. 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Gdy skórka zaczyna czernieć przekładam je do woreczka foliowego, zawiązuję i odkładam na kilka minut (w tym czasie przygotowuję ciasto), a następnie obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Wszystkie składniki ciasta mieszam i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je, a następnie wykładam nim foremkę do tarty. Nakłuwam. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną paprykę mieszam z oscypkiem, dodaję szczypiorek, jaja oraz sól i pieprz do smaku. Przelewam farsz na podpieczony spód i wstawiam ponownie do piekarnika na 25 minut (w temp. 180 stopni).
Kroję po ostudzeniu. Podaję z sałatką - tym razem była to rukola z pomidorami, rzodkiewkami, oliwkami i szczypiorkiem polana przepysznym olejem rzepakowym Złotopolskim.
jaka pyszna tarta! Ja uwielbiam oscypek i jeszcze biały ser bundz :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! Moja ulubiona ostatnio :) Wymaga trochę pracy (podpiekanie papryki, a przede wszystkim jej obieranie nie należy do moich ulubionych czynności...), ale się opłaca. Polecam!
Usuń