wtorek, 5 sierpnia 2014

Kasza gryczana z bobem i serem feta

Często jemy kasze. Moja młodsza córeczka bardzo lubi gryczaną. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem duszonych warzyw (marchew, seler, pietruszka) oraz gotowanego i obranego bobu (by był lżej strawny i smaczniejszy). Do tego ser feta (z mieszanego mleka owczego i koziego). Bardzo smaczne połączenie... i co najważniejsze - w miarę szybko się to danie przygotowuje (co ostatnio ma u nas w domu baaaaardzo szczególne znaczenie ;))

Składniki:
  • 1.5 szkl kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej w 3 szkl wody
  • 2-3 marchewki, pokrojone w słupki
  • 1 pietruszka, pokrojona w słupki
  • kawałek selera, pokrojonego w słupki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 szkl bobu, ugotowanego i obranego
  • przyprawy: ząbek czosnku (zmiażdżony), sól morska
  • 100g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • dodatkowo: sałatka z ogórków zielonych i rzodkiewki oraz lemoniada imbirowo-cytrynowa
Warzywa (marchew, pietruszkę i seler) udusiłam w odrobinie wody z dodatkiem masła sklarowanego. Następnie dodałam bób, podgrzałam i wymieszałam z ugotowaną kaszą gryczaną. Doprawiłam świeżym czosnkiem i solą morską.

Kaszę z warzywami podałam posypaną serem feta w towarzystwie sałatki z zielonych ogórków i rzodkiewki. Danie popijaliśmy lemoniadą imbirowo-cytrynową.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...