Składniki:
- 1.5 szkl kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej w 3 szkl wody
- 2-3 marchewki, pokrojone w słupki
- 1 pietruszka, pokrojona w słupki
- kawałek selera, pokrojonego w słupki
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 2 szkl bobu, ugotowanego i obranego
- przyprawy: ząbek czosnku (zmiażdżony), sól morska
- 100g sera feta, pokrojonego w kostkę
- dodatkowo: sałatka z ogórków zielonych i rzodkiewki oraz lemoniada imbirowo-cytrynowa
Warzywa (marchew, pietruszkę i seler) udusiłam w odrobinie wody z dodatkiem masła sklarowanego. Następnie dodałam bób, podgrzałam i wymieszałam z ugotowaną kaszą gryczaną. Doprawiłam świeżym czosnkiem i solą morską.
Kaszę z warzywami podałam posypaną serem feta w towarzystwie sałatki z zielonych ogórków i rzodkiewki. Danie popijaliśmy lemoniadą imbirowo-cytrynową.
Wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuń