sobota, 22 października 2016

Kasza gryczana z karmelizowaną cebulą, pieczarkami, młodym szpinakiem i kiszoną kapustą

Prosta kolacja /obiad. W miarę szybka - trzeba tylko trochę poczekać na cebulę. Najlepiej cierpliwie, wtedy jest najsmaczniejsza ;) Nie podaję dokładnych ilości, wszystko zależy od ilości osób, poziomu głodu, itd. (w nawiasach orientacyjnie ilości, których zwykle używam). Można użyć kaszy wcześniej ugotowanej. Instalacja na talerzu (kwiatek!) jest dziełem mojej Najstarszej Córeczki.

Składniki:
  • ugotowana kasza gryczana niepalona (po garści na osobę)
  • cebula (kroję 2-3 spore cebule, czasem dorzucam jeszcze jedną)
  • pieczarki (najlepiej z upraw ekologicznych)
  • ocet balsamiczny (do używanej przeze mnie ilości cebuli dodaję 2-3 łyżki octu)
  • umyte liście młodego szpinaku (po garści na porcję lub więcej, według upodobania)
  • kiszona kapusta (ilość według upodobania)
  • masło sklarowane (1-2 łyżki, do smażenia)
Pieczarki kroję w ćwiartki i wrzucam na patelnię grillową; smażę, aż się zezłocą.

Cebulę duszę na małym ogniu na sklarowanym maśle z dodatkiem soli himalajskiej i świeżo mielonego pieprzu (używam kolorowego). Po ok. 20-30 minutach dodaję ocet balsamiczny, a po chwili usmażone pieczarki. Jeśli używam wcześniej ugotowanej kaszy (która zdążyła już ostygnąć) dodaję ją do usmażonej cebuli i pieczarek i podgrzewam. Ciepłą kaszę kładę na talerz i dodaję sos cebulowo-pieczarkowy.

Na środek talerza wykładam kaszę z cebulą i pieczarkami. Na około kaszy wykładam liście szpinaku, posypuję kiszoną kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...