środa, 2 listopada 2016

Czipsy jarmużowe

Czipsy z jarmużu to ulubiona forma tego warzywa dla moich dzieci. Szybko się je przygotowuje - wystarczy umyć jarmuż, podzielony na mniejsze kawałki (same listki) i wrzucić go na 3-4 minuty do piekarnika z termoobiegiem. Termoobieg jest tutaj niezbędny, bez niego nie wychodzą takie chrupiące... W obieraniu jarmużu chętnie pomagają mi dzieci - "badylki" jarmużowe służą im potem jako broń żółwi ninja ;) Każdy piekarnik działa inaczej, więc przy pierwszej próbie wykonania czipsów proponuję je obserwować, by nie okazało się (nagle!), że w piekarniku mamy już węgielki... ;)

Składniki:
  • dowolna ilość liści jarmużu, podzielonych na mniejsze kawałki
  • do podania: sól himalajska/ morska
Liście jarmużu dzielę na kilka partii i umieszczam po kolei na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (jedną warstwę, by wszystkie się dobrze przypiekły). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (z termoobiegiem) na ok. 4 minuty (czasem 5 jeśli czipsy mają być bardziej przypieczone). Przed podaniem solę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...