Składniki:
- 1 filiżanka uprażonych ziaren słonecznika
- 1 duży ząbek czosnku, obrany
- po 1/2 cm świeżego imbiru i kurkumy
- ok. 50 g przecieru pomidorowego
- 3/4 filiżanki przegotowanej wody (może być ciepła)
Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na gładką pastę. Używam do tego celu wysokoobrotowego blendera Vitamix, ale pastę można też przygotować używając blendera ręcznego - najlepiej wtedy imbir, kurkumę i czosnek zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiażdżyć . Pasta może nie wyjść tak gładka.
Ta pasta musi być przepyszna! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńuwielbiam pasty na bazie słonecznika, ale jeszcze nie doprawiałam ich w ten sposób. muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna jest ta wersja, spróbuj!
UsuńGdzie kupujesz świeżą kurkumę?
OdpowiedzUsuńW Ekoludzie: http://ekolud.pl/pl/p/KURKUMA-SWIEZA-BIO-kg/3314
Usuń