wtorek, 17 stycznia 2017

Pasta słonecznikowa z czosnkiem, imbirem i świeżą kurkumą

Kolejna wersja pasty na bazie pestek słonecznika. Tym razem doprawiona świeżym imbirem, kurkumą i czosnkiem. Pyszna!

Składniki:
  • 1 filiżanka uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany
  • po 1/2 cm świeżego imbiru i kurkumy
  • ok. 50 g przecieru pomidorowego
  • 3/4 filiżanki przegotowanej wody (może być ciepła)
Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na gładką pastę. Używam do tego celu wysokoobrotowego blendera Vitamix, ale pastę można też przygotować używając blendera ręcznego - najlepiej wtedy imbir, kurkumę i czosnek zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiażdżyć . Pasta może nie wyjść tak gładka.

5 komentarzy:

  1. Ta pasta musi być przepyszna! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pasty na bazie słonecznika, ale jeszcze nie doprawiałam ich w ten sposób. muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczna jest ta wersja, spróbuj!

      Usuń
  3. Gdzie kupujesz świeżą kurkumę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Ekoludzie: http://ekolud.pl/pl/p/KURKUMA-SWIEZA-BIO-kg/3314

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...