piątek, 6 stycznia 2017

Pierniczkowe trufle. Wegańskie

Słodka propozycja na utylizację pulpy pozostającej z wykonania mleka roślinnego (w naszym przypadku była to pulpa migdałowa). Trufle są dość słodkie, dlatego dla zrównoważenia smaku obtoczyłam je w gorzkim surowym kakao.

Składniki:
  • zmielone migdały (u mnie pulpa pozostała po mleku migdałowym, mieliłam 1 filiżankę)
  • 1 filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 filiżanka daktyli
  • garść żurawiny suszonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
  • 2-3 łyżki poppingu z amarantusa (niekoniecznie)
  • kakao do obtoczenia (użyłam raw)
Pulpę migdałową umieściłam w malakserze wraz z kaszą jaglaną i daktylami. Zmieliłam, pozostawiając małe kawałki daktyli. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Na koniec dodałam suszoną żurawinę oraz popping. Formowałam kuleczki, które następnie obtaczałam w kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...