Składniki:
- zmielone migdały (u mnie pulpa pozostała po mleku migdałowym, mieliłam 1 filiżankę)
- 1 filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 filiżanka daktyli
- garść żurawiny suszonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
- 2-3 łyżki poppingu z amarantusa (niekoniecznie)
- kakao do obtoczenia (użyłam raw)
Pulpę migdałową umieściłam w malakserze wraz z kaszą jaglaną i daktylami. Zmieliłam, pozostawiając małe kawałki daktyli. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Na koniec dodałam suszoną żurawinę oraz popping. Formowałam kuleczki, które następnie obtaczałam w kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz