środa, 25 stycznia 2017

Orzechowe crumble z jabłkami (wegańskie)

Niezbyt atrakcyjny wizualnie, ale pyszny deser. Wykorzystuję do niego jabłka, ale nadają się również inne owoce lub mieszanka owocowa (np. jabłka z gruszkami, malinami czy wiśniami albo mieszanka maliny, jagody, borówki, truskawki); owoce mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.

Składniki:
  • ok. 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w kawałki (najchętniej używam renety)
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, 1/3 łyżeczki imbiru, szczypta anyżu
  • 1 łyżka syropu klonowego
Składniki posypki:
  • 1 filiżanka łuskanych orzechów włoskich
  • 1 filiżanka płatków owsianych
  • 3/4 filiżanki mąki orkiszowej razowej (używam typu 1850) lub innej razowej
  • 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru dark muscovado (używam Billington's)
  • 1-3 łyżek dowolnego mleka roślinnego (może być domowe)
  • szczypta soli himalajskiej /morskiej
Jabłka mieszam z przyprawami. Odstawiam.

Orzechy wrzucam do misy malaksera, grubo mielę. Dodaję płatki owsiane, mąkę oraz cukier i sól. Mieszam chwilę na najwyższych obrotach, po czym dodaję olej kokosowy i ewentualnie po wymieszaniu dodaję mleko (po 1 łyżeczce, by kruszonka nie wyszła zbyt mokra). Posypuję owoce.

Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podaję ciepłe - najsmaczniejsze z dodatkiem (wegańskiego) jogurtu lub lodów...

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...