Składniki:
- ok. 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w kawałki (najchętniej używam renety)
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, 1/3 łyżeczki imbiru, szczypta anyżu
- 1 łyżka syropu klonowego
Składniki posypki:
- 1 filiżanka łuskanych orzechów włoskich
- 1 filiżanka płatków owsianych
- 3/4 filiżanki mąki orkiszowej razowej (używam typu 1850) lub innej razowej
- 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki cukru dark muscovado (używam Billington's)
- 1-3 łyżek dowolnego mleka roślinnego (może być domowe)
- szczypta soli himalajskiej /morskiej
Jabłka mieszam z przyprawami. Odstawiam.
Orzechy wrzucam do misy malaksera, grubo mielę. Dodaję płatki owsiane, mąkę oraz cukier i sól. Mieszam chwilę na najwyższych obrotach, po czym dodaję olej kokosowy i ewentualnie po wymieszaniu dodaję mleko (po 1 łyżeczce, by kruszonka nie wyszła zbyt mokra). Posypuję owoce.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podaję ciepłe - najsmaczniejsze z dodatkiem (wegańskiego) jogurtu lub lodów...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz