czwartek, 4 maja 2017

Chrzanowy majonez słonecznikowy z pietruszką (wegański)

Kolejny prosty do wyczarowania majonez wegański - na bazie słonecznika, z dodatkiem zielonej pietruszki i chrzanu. Do jego wykonania wykorzystuję blender Vitamix - wszystkie składniki wrzucam do pojemnika i blenduję na najwyższych obrotach by uzyskać dobrze zemulgowany krem.

Składniki:
  • kawałek chrzanu, wielkość zależy od stopnia ostrości, który chcemy osiągnąć (można zastąpić tartym chrzanem)
  • 1 filiżanka ziaren słonecznika, wyłuskanych
  • 2 garście zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczka soli kala namak
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (lub innej substancji słodzącej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 filiżanka przegotowanej wody
Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera (używam Vitamix) i mieszam na najwyższych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Przekładam do słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...