Prosta zupa, którą lubią obie moje córeczki. Jak każda zupa - szybka i łatwa w wykonaniu. Najbardziej smakuje nam zrobiona na ekologicznych warzywach. Obowiązkowo muszą znaleźć się w niej ziemniaki. Zupa bez ziemniaków to nie zupa - tak twierdzi moja starsza córcia ;)
Składniki (na ok. 8 porcji):
- 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
- 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
- 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej drobnej /mąki amarantusowej
- 2 łyżki oliwy /masła sklarowanego
- przyprawy: sól. pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
- koperek do podania (ewentualnie)
Zwykle zaczynam robienie zupy od zeszklenia cebuli na oliwie (w wersji wegańskiej) lub sklarowanym maśle, po czym dodaję wrzątek (ok. 2l) i przyprawy, a następnie wrzucam pozostałe warzywa i kaszkę lub mąkę. Pozostawiam zupę na małym ogniu przez 15-20 minut. Do podania posypuję posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz