środa, 26 czerwca 2013

Zupa kalafiorowa


Prosta zupa, którą lubią obie moje córeczki. Jak każda zupa - szybka i łatwa w wykonaniu. Najbardziej smakuje nam zrobiona na ekologicznych warzywach. Obowiązkowo muszą znaleźć się w niej ziemniaki. Zupa bez ziemniaków to nie zupa - tak twierdzi moja starsza córcia ;)

Składniki (na ok. 8 porcji):
  • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
  • 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
  • 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej drobnej /mąki amarantusowej
  • 2 łyżki oliwy /masła sklarowanego
  • przyprawy: sól. pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
  • koperek do podania (ewentualnie)
Zwykle zaczynam robienie zupy od zeszklenia cebuli na oliwie (w wersji wegańskiej) lub sklarowanym maśle, po czym dodaję wrzątek (ok. 2l) i przyprawy, a następnie wrzucam pozostałe warzywa i kaszkę lub mąkę. Pozostawiam zupę na małym ogniu przez 15-20 minut. Do podania posypuję posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...