niedziela, 23 czerwca 2013

Itsy bitsy spider... czyli pajączek na sałacie


Co tu dużo mówić - czasem muszę ukryć soczewicę, fasolę, czy inne strączkowe przed oczami mojej starszej córeczki, albo przynajmniej nieco zmodyfikować jej wygląd by była dla niej jadalna ;) Tym razem udało mi się ją namówić na zjedzenie takiego oto pajączka. Polecam!

Składniki (dla 4 osób, w tym 2 dzieci :))
  • 1 filiżanka brązowego ryżu, namoczonego na noc
  • 1 filiżanka soczewicy czerwonej
  • 1 duża cebula, posiekana w piórka
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 sałata, umyta i poszarpana na mniejsze kawałki
  • sos do sałaty: sok z 1 cytryny, łyżeczka miodu, 1/3 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku (zmiażdżony), szczypta soli i pieprzu, oliwa (w ilości takiej jak sok z cytryny)
Soczewicę i ryż ugotowałam w osobnych garnkach. W międzyczasie przygotowałam sos do sałaty - wymieszałam wszystkie składniki w słoiku, mocno nim wstrząsając; odstawiłam by sos się "przegryzł". Polałam nim sałatę tuż przed podaniem.

Plasterki cukini zgrillowałam na specjalnej patelni, po czym przekroiłam je na połówki, które posłużyły za nogi pajączka. Cebula również wylądowała na patelni grillowej.

Po przygotowaniu wszystkich składników uformowałam brzuszek pajączka z wymieszanego ryżu z soczewicą, dodałam mu nóżki z cukini oraz szlaczek z cebuli. Obok pajączka umieściłam liście sałaty polanej cytrynowym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...