piątek, 11 lipca 2014

Wegańska pizza orkiszowa z czerwonym jarmużem

Kolejna wersja wegańskiej pizzy. Tym razem z dodatkiem czerwonego jarmużu, który się fajnie przypieka (i chrupie) oraz posypką "parmezanową". Oczywiście jarmuż może być tradycyjny, zielony :) Mnie akurat udało się dostać taką wersję, o której istnieniu wcześniej nawet nie wiedziałam... Pyszna pizza!

Składniki na ciasto:
  • 2.5 szkl mąki orkiszowej razowej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka substancji słodzącej (ja zwykle używam miodu, ale by pizza była całkowicie wegańska można użyć syropu klonowego, cukru nierafinowanego, itp.)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • woda, w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto (u mnie ok 1.5 szkl)
Obłożenie:
  • sos pomidorowy: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki wody, 1 łyżka octu balsamicznego, 1-2 łyżki oliwy, przyprawy (użyłam ziół prowansalskich, czosnku niedźwiedziego oraz pieprzu ziołowego)
  • 3-4 liście jarmużu, posiekane (gałązki należy wyciąć)
  • posypka "parmezanowa" (1 szkl zblanszowanych migdałów, zmiksowanych z dodatkiem 2-3 łyżeczek płatków drożdżowych i szczyptą soli morskiej)
Z drożdży, cukru/miodu, 1/2 szkl wody oraz kilku łyżek mąki zrobiłam zaczyn, który odstawiłam na 15-20 minut by drożdże "ruszyły". Następnie przełożyłam zaczyn do pozostałej mąki, dodałam sól i taką ilość wody by otrzymać elastyczne ciasto. Zagniatałam kilka minut, po czym odstawiłam ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzałam do 200 stopni (blacha, na której następnie piekłam pizzę znów była w środku, by również się nagrzała).

Wszystkie składniki sosu wymieszałam.

Gdy ciasto wyrosło jeszcze raz je zagniotłam, rozwałkowałam i ułożyłam na gorącej blasze posypanej mąką. Wstawiłam na 5 minut do piekarnika, by podpiec ciasto. Następnie wyjęłam je z piekarnika, rozsmarowałam sos, posypałam siekanym jarmużem. Ponownie wstawiłam do piekarnika na ok 10 minut.

Po wyjęciu pizzy z piekarnika pokroiłam ją na kawałki, które posypaliśmy "parmezanową" posypką.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...