Składniki na ciasto:
- 2.5 szkl mąki orkiszowej razowej
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu lub innej substancji słodzącej (cukier nierafinowany, syrop z agawy, itp.)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- woda, w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto (u mnie ok 1.5 szkl)
Obłożenie:
- sos pomidorowy: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki wody, 1 łyżka octu balsamicznego, 1-2 łyżki oliwy, przyprawy (użyłam ziół prowansalskich, czosnku niedźwiedziego oraz pieprzu ziołowego)
- ok. 300g ugotowanego, obranego bobu
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1/2 cebuli, pokrojonej w pióra
- posypka "parmezanowa" (1 szkl zblanszowanych migdałów, zmiksowanych z dodatkiem 2-3 łyżeczek płatków drożdżowych i szczyptą soli morskiej)
Z drożdży, miodu, 1/2 szkl wody oraz kilku łyżek mąki zrobiłam zaczyn, który odstawiłam na 15-20 minut by drożdże "ruszyły". Następnie przełożyłam zaczyn do pozostałej mąki, dodałam sól i taką ilość wody by otrzymać elastyczne ciasto. Zagniatałam kilka minut, po czym odstawiłam ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni (trzymałam w nim blachę, na której następnie piekłam pizzę).
Wszystkie składniki sosu wymieszałam.
Gdy ciasto wyrosło jeszcze raz je zagniotłam, rozwałkowałam i ułożyłam na gorącej blasze posypanej mąką. Wstawiłam na 5 minut do piekarnika, by podpiec ciasto. Następnie wyjęłam je z piekarnika, rozsmarowałam sos, obłożyłam bobem, papryką oraz cebulą. Ponownie wstawiłam do piekarnika na ok 10 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika pokroiłam je na kawałki, które posypaliśmy "parmezanową" posypką.
Miód wegański? Co nie zmienia faktu, że taką pizzę zjadłabym bez zastanowienia :D
OdpowiedzUsuńZapomniałam, że do ciasta użyłam miodu ;) Zawsze można go zamienić na cukier :P
Usuń