środa, 26 listopada 2014

Kasza jaglana z warzywami i jajkiem sadzonym

Pochwała prostoty ;) Kasza jaglana z duszoną cebulą i marchewką, a do tego jajko sadzone. I trochę ulubionych kiełków - u nas akurat były brokuła, ale mogą też być rzodkiewki czy lucerny, albo jeszcze inne dowolne. Jajko oczywiście od "szczęśliwych" kur! :)
Przepis bez konkretnych ilości - wszystko zależy ile osób chcemy nakarmić, jak bardzo są one głodne, jak bardzo lubią kaszę /jajka /kiełki /czosnek, itd...

Składniki:
  • kasza jaglana, ugotowana w ilości dowolnej
  • marchew, starta na grubych oczkach
  • cebula, posiekana drobno
  • jajko/a (w zależności od apetytu i ilości osób, dla których przygotowujemy potrawę)
  • olej kokosowy lub masło sklarowane
  • czosnek, zmiażdżony (ilość w zależności od czosnkowych upodobań)
Olej kokosowy lub masło sklarowane rozpuszczam, duszę na nim cebulę i marchew (tak by marchew pozostała al dente - taka nam najbardziej odpowiada), dodaję czosnek, a po chwili kaszę. Podgrzewam i przekładam na talerze; przyozdabiam kiełkami.

W tzw. międzyczasie smażę jajka, które układam obok kaszy.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...