Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 3 duże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- ok. 750 ml bulionu warzywnego (użyłam z tego przepisu)
- 1 szkl czerwonej soczewicy
- 1/2 szkl ryżu brązowego (najlepiej namoczonego; przed dodaniem do zupy należy go odcedzić)
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml), użyłam ekologicznego, bez dodatków
- 1 łyżka masła sklarowanego
- przyprawy: kmin rzymski, kolendra, kurkuma, garam masala, papryka słodka, pieprz cayenne, sól morska
Na sklarowanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek oraz przyprawy (poza solą morską) i soczewicę. Podsmażyłam 2-3 minuty, po czym dodałam bulion warzywny, mleko kokosowe oraz ryż i sól. Gotowałam na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Zupa wygląda rewelacyjnie chyba sama spróbuję taką zrobić :) Mniam! :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszna! Polecam :)
Usuńjedna z ulubionych zup <3 tylko robię bez ryżu :)
OdpowiedzUsuńMy czasem też robimy bez ryżu, w zależności od humoru ;)
Usuńz chęcią bym skosztowała!
OdpowiedzUsuńSpróbuj, a nie pożałujesz! ;)
Usuń