Składniki zupy:
- 500g cebuli, posiekanej
- 1 kg brokułu, podzielonego na mniejsze kawałki
- 1/2 szkl płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 6 ząbków czosnku
- 1.5l rosołu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu, ale równie dobrze może być z ekologicznej kostki)
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (w oryginale 1 filiżanka, ale nie miałam aż tyle)
- 1 łyżka masła sklarowanego (w oryginalnym przepisie - olej kokosowy)
Składniki "śmietany":
- 1 szkl orzechów nerkowca, namoczonych na noc (lub przynajmniej kilka godzin)
- 300 ml wody
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
Zaczęłam od przygotowania "śmietany". Nerkowce odcedziłam z wody, w której się moczyły. Zalałam świeżą. Dodałam sól, cytrynę i czosnek. Zmiksowałam blenderem ręcznym. Moja "śmietana" była nieco grudkowata, co zupełnie nie przeszkadzało.
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam czosnek, a po chwili rosół. Po zagotowaniu dodałam brokuł. Gotowałam ok. 5 minut. Następnie zupę zmiksowałam blenderem ręcznym. Dodałam płatki drożdżowe i pietruszkę oraz mniej więcej połowę "śmietany". Jeszcze raz zmiksowałam.
Zupę przelałam do miseczek, ozdobiłam wzorkiem z pozostałej "śmietany".
świetny przepis! na pewno bardzo smaczna ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! Spróbuj :)
UsuńMmm, przepadam za takimi kremami :) Tylko chilli bym nie pominęła ;)
OdpowiedzUsuńU nas w domu są małe dzieci, więc nie możemy zbyt ostro przyprawiać (choć czosnku sobie nie żałujemy ;))
Usuń