czwartek, 20 listopada 2014

Nieco orientalna zupa pomidorowo-soczewicowa z dodatkiem mleka kokosowego

Prosta i pyszna zupa na chłodne jesienne dni. Rozgrzewająca i sycąca :) Jak każda zupa, gotuje się właściwie sama. Jeśli ktoś chce (i ma czas), może do niej przygotować placki na wzór indyjskich chapati - wystarczy wymieszać mąkę (najlepiej razową) z wodą, zagnieść ciasto i po rozwałkowaniu usmażyć na suchej patelni.

Składniki:
  • 1 cebula, posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 3 duże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego (użyłam z tego przepisu)
  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 1/2 szkl ryżu brązowego (najlepiej namoczonego; przed dodaniem do zupy należy go odcedzić)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml), użyłam ekologicznego, bez dodatków
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • przyprawy: kmin rzymski, kolendra, kurkuma, garam masala, papryka słodka, pieprz cayenne, sól morska
Na sklarowanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek oraz przyprawy (poza solą morską) i soczewicę. Podsmażyłam 2-3 minuty, po czym dodałam bulion warzywny, mleko kokosowe oraz ryż i sól. Gotowałam na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

6 komentarzy:

  1. Zupa wygląda rewelacyjnie chyba sama spróbuję taką zrobić :) Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z ulubionych zup <3 tylko robię bez ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My czasem też robimy bez ryżu, w zależności od humoru ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...