Składniki:
- 1.5 szkl kaszy jęczmiennej (suchej)
- 3 szkl bulionu warzywnego (użyłam kostki eko)
- 1 cebula, pokrojona w pióra
- 1 papryka czerwona, pokrojona w plastry
- ok. 25 dag pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone (lub więcej/mniej według uznania)
- 1-2 łyżki masła sklarowanego
- pietruszka zielona, posiekana
- świeżo starty parmezan
- przyprawy: sól morska, pieprz, sos sojowy
Kaszę ugotowałam w bulionie warzywnym. Doprawiłam sosem sojowym i pieprzem. Odstawiłam.
Na patelni rozpuściłam masło sklarowane, na którym zeszkliłam cebulę. Następnie dodałam pieczarki, a po chwili paprykę. Pod koniec dodałam czosnek. Doprawiłam solą i pieprzem. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego; na wierzch przełożyłam ugotowaną kaszę jęczmienną.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na ok. 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz