piątek, 19 czerwca 2015

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Tym razem jako bazy użyłam kaszy jęczmiennej (która zwykle występuje u nas w zupie, a nie jako główne danie); ugotowałam ją w bulionie. Warzywa wcześniej zostały nieco podsmażone, a na końcu całe danie posypałam świeżo startym parmezanem i pietruszką zieloną.

Składniki:
  • 1.5 szkl kaszy jęczmiennej (suchej)
  • 3 szkl bulionu warzywnego (użyłam kostki eko)
  • 1 cebula, pokrojona w pióra
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w plastry
  • ok. 25 dag pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone (lub więcej/mniej według uznania)
  • 1-2 łyżki masła sklarowanego
  • pietruszka zielona, posiekana
  • świeżo starty parmezan
  • przyprawy: sól morska, pieprz, sos sojowy
Kaszę ugotowałam w bulionie warzywnym. Doprawiłam sosem sojowym i pieprzem. Odstawiłam.

Na patelni rozpuściłam masło sklarowane, na którym zeszkliłam cebulę. Następnie dodałam pieczarki, a po chwili paprykę. Pod koniec dodałam czosnek. Doprawiłam solą i pieprzem. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego; na wierzch przełożyłam ugotowaną kaszę jęczmienną.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na ok. 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...