piątek, 12 czerwca 2015

Tarta z kalarepką i mozzarellą

Bardzo smaczna tarta z kalarepką. Ponieważ miał ją jeść Najmłodszy, kalarepa została lekko podduszona na sklarowanym maśle (by zmiękła). Nie jest to jednak konieczne - jeśli wolisz bardziej chrupiącą kalarepę nie podgrzewaj jej, a użyj surowej.

Składniki na ciasto:
  • 1.5 szkl mąki orkiszowej razowej (używam typu 1850)
  • szczypta soli morskiej
  • 4-5 łyżek oliwy
  • gorąca woda
Składniki na farsz:
  • 2 kalarepki z liśćmi
  • 5 jaj, najlepiej z chowu ekologicznego
  • 1-2 łyżki masła sklarowanego
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plastry
  • sól morska, pieprz
Zaczynam od przygotowania ciasta - mieszam mąkę z solą, dodaję oliwę, a następnie wodę (w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto). Jak tylko woda nieco przestygnie zagniatam ciasto, które następnie wałkuję i przekładam do formy na tartę. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.

Na sklarowanym maśle duszę kalarepki posiekane w plastry (liście również siekam i odkładam do miski). Po przestudzeniu dodaje kalarepę do liści, doprawiam solą i pieprzem, dodaję jajka i tak powstałą masę przekładam na podpieczony spód. Na wierzch układam plastry mozzarelli. Wstawiam ponownie do piekarnika na 25 minut.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kalarepkę! Z chęcią zjadłabym kawałeczek takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...