Składniki na ciasto:
- 1.5 szkl mąki orkiszowej razowej (używam typu 1850)
- szczypta soli morskiej
- 4-5 łyżek oliwy
- gorąca woda
Składniki na farsz:
- 2 kalarepki z liśćmi
- 5 jaj, najlepiej z chowu ekologicznego
- 1-2 łyżki masła sklarowanego
- 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plastry
- sól morska, pieprz
Zaczynam od przygotowania ciasta - mieszam mąkę z solą, dodaję oliwę, a następnie wodę (w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto). Jak tylko woda nieco przestygnie zagniatam ciasto, które następnie wałkuję i przekładam do formy na tartę. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Na sklarowanym maśle duszę kalarepki posiekane w plastry (liście również siekam i odkładam do miski). Po przestudzeniu dodaje kalarepę do liści, doprawiam solą i pieprzem, dodaję jajka i tak powstałą masę przekładam na podpieczony spód. Na wierzch układam plastry mozzarelli. Wstawiam ponownie do piekarnika na 25 minut.
Uwielbiam kalarepkę! Z chęcią zjadłabym kawałeczek takiej tarty :)
OdpowiedzUsuń