Składniki na ciasto:
- 1.5 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 1850 od Babalskich)
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka cukru dark muscovado
- ok. 10 dag miękkiego masła
- woda
Składniki na budyń:
- 2.5 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 3/4 szkl perełek tapioki
- 2 łyżki cukru muscovado (użyłam wersji dark)
- szczypta soli morskiej
Ponadto:
- 7-8 moreli wypestkowanych i przekrojonych na połowy
Mąkę wymieszałam z solą i cukrem, dodałam masło oraz taką ilość wody by zagnieść ciasto, które będzie zwarte. Rozwałkowałam ciasto i umieściłam w formie do tarty (23cm). Nakłułam dno widelcem i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 20 minutach wyjęłam spód.
By przygotować budyń zagotowałam mleko owsiane z dodatkiem szczypty soli oraz cukrem muscovado, a następnie dodałam perełki tapioki. Gotowałam na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż perełki były przezroczyste (czyli ok. 25-30 minut).
Na podpieczony spód przelałam budyń, na wierzchu ułożyłam połówki moreli. Wstawiłam ponownie do piekarnika (180 stopni) na 25 minut.
Kroiłam po wystudzeniu. Jeszcze lepiej - po schłodzeniu, ale u nas do tego etapu przetrwał mały kawałek ;)
świetne ciacho!
OdpowiedzUsuńDzięki :) Bardzo nam smakowało :)
Usuńtarta z tapioką - świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo; polecam spróbować jeśli masz pod ręką tapiokę :)
Usuń