środa, 28 października 2015

Prosta i pyszna domowa chałwa dwuskładnikowa. Alternatywne źródło wapnia :)

Ostatnio u nas w domu zapanował szał na chałwę. Jakiś czas temu zakupiłam sobie blender wysokoobrotowy z dodatkowym pojemnikiem do mielenia suchych rzeczy. Wykorzystuję go bardzo często - robię w domu mąkę, mielę nasiona dyni /słonecznika /siemienia lnianego /sezamu na posypkę do chleba, a także przygotowuję domową chałwę. Do jej wykonania wykorzystuję mieszankę sezamu niełuskanego i łuskanego. Ten pierwszy zawiera o wiele więcej składników odżywczych (i cennego wapnia!), ale za to ma stosunkowo gorzki smak. Drugi natomiast ma składników odżywczych mniej, ale nie ma posmaku goryczki. Nie obawiajcie się, dodatek miodu całkowicie niweluje gorycz! Pamiętajcie tylko by miodu nie podgrzewać za mocno, bo straci swoje właściwości i pozostanie tylko źródłem cukru. Najlepiej wykorzystać miody, co do których mamy pewność, że nie zostały przegrzane - wystarczy je nieco ogrzać stawiając np. przy kaloryferze, by stały się odrobinę bardziej płynne. Sezam można równie dobrze zmielić w młynku do kawy.


Składniki:
Sezam wsypuję do pojemnika i mielę. Dodaję miód - mieszam dokładnie. Przekładam do szklanego naczynia i odstawiam do lodówki.

Nie wiem jak długo można go przechowywać, bo u nas znika w ciągu 2-3 dni maksymalnie.

1 komentarz:

  1. robię czasem domową chałwę i ją uwielbiam, nie ma porównania z kupną!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...