Składniki na kluseczki:
- 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/4 miąższu dyni hokkaido, upieczony
- 1/2 szkl wody (opcjonalnie - moja kasza była ugotowana na sypko, dlatego musiałam dodać wody)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 4-5 łyżek skrobi kukurydzianej
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 cebula, drobno posiekana
- ok. 700ml passaty pomidorowej (lub kilka pomidorów albo pomidory z puszki zmiksowane na gładko)
- 2-4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżka masła sklarowanego
- przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, bazylia, zioła prowansalskie
Kaszę jaglaną i dynię zmiksowałam w malakserze z dodatkiem wody. Doprawiłam solą. Wmieszałam skrobię kukurydzianą.
Z porcji ciasta zrobiłam wałek, który następnie kroiłam na małe kluseczki.
Gotowałam w osolonej wodzie; po wypłynięciu jeszcze ok. minutę trzymałam we wrzątku.
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam passatę oraz przyprawy. Gotowałam kilka minut na wolnym ogniu po czym dodałam czosnek. Odstawiłam.
Gorące kluseczki podałam z sosem pomidorowym i liśćmi roszponki lub z masłem.
Mmmm ale mi się marzą takie kluseczki!
OdpowiedzUsuńMoże uda mi się namówić mamę, by zrobiła na obiad w tym tygodniu :)
Spróbuj, warto!
Usuńapetycznie wygladaja
OdpowiedzUsuńpyszne kluski, przeczytałam i zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńGratuluję i cieszę się, że smakowały! :)
UsuńRobiłam już sto razy! <3 Moje wewnętrzne dziecko na ogół wygrywa i wybieram jednak masło! xD
OdpowiedzUsuń