wtorek, 13 października 2015

Śniadaniowe ciasteczko owsiane (z dodatkiem fasoli)

Bardzo pożywne ciasteczka, dzięki dodatkowi fasoli moje dzieci otrzymują ukrytą porcję białka ;) Bez obaw mogą zjeść kilka na drugie śniadanie w szkole, czy przedszkolu. W wersji czekoladowej dodaję kakao /karob i kawałeczki posiekanej czekolady. Znikają bardzo szybko ;)
Podany przepis można bardzo łatwo zmodyfikować i zmienić nieco smak, dodając lub zamieniając składniki (np. zamiast słonecznika użyć pestek dyni, dodać ziarna siemienia lnianego /poppingu z amarantusa /preparowanego ryżu /płatków kukurydzianych, zamiast musu jabłkowego użyć banana itd.)

Składniki (na ok. 12szt sporych ciasteczek):
  • 3 szkl płatków owsianych
  • 2 łyżki sezamu (używam niełuskanego)
  • 1/2 szkl słonecznika
  • 1/2 szkl żurawiny /suszonych śliwek /moreli itp.
  • 1 szkl ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody (nasiona chia można zastąpić mielonym siemieniem lnianym)
  • 3/4 szkl musu jabłkowego (miksuję w blenderze wysokoobrotowym całe duże jabłko)
  • 1/4 szkl oleju z pestek winogron /kokosowego /masła sklarowanego
  • 2-3 łyżki nierafinowanego cukru /syropu konowego
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
  • szczypta soli morskiej
Nasiona chia namaczam na 15-20 minut w wodzie. Odstawiam.

1 szklankę płatków owsianych mielę na grubą mąkę (używam do tego blendera kielichowego lub malaksera). Mieszam z pozostałymi płatkami, słonecznikiem, cynamonem, cukrem, solą i suszonymi owocami (większe owoce siekam).

W blenderze wysokoobrotowym miksuję jabłko na mus, dodaję fasolę, masło sklarowane i namoczone nasiona chia. Miksuję po czym dodaję do suchy składników. Mieszam.

Na blasze kładę papier do pieczenia. Układam na nim ciastka - nabieram kopiastą łyżkę ciasta i formuję kulkę, którą następnie spłaszczam dłońmi.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut. Studzę na kratce.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...