Podany przepis można bardzo łatwo zmodyfikować i zmienić nieco smak, dodając lub zamieniając składniki (np. zamiast słonecznika użyć pestek dyni, dodać ziarna siemienia lnianego /poppingu z amarantusa /preparowanego ryżu /płatków kukurydzianych, zamiast musu jabłkowego użyć banana itd.)
Składniki (na ok. 12szt sporych ciasteczek):
- 3 szkl płatków owsianych
- 2 łyżki sezamu (używam niełuskanego)
- 1/2 szkl słonecznika
- 1/2 szkl żurawiny /suszonych śliwek /moreli itp.
- 1 szkl ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody (nasiona chia można zastąpić mielonym siemieniem lnianym)
- 3/4 szkl musu jabłkowego (miksuję w blenderze wysokoobrotowym całe duże jabłko)
- 1/4 szkl oleju z pestek winogron /kokosowego /masła sklarowanego
- 2-3 łyżki nierafinowanego cukru /syropu konowego
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
- szczypta soli morskiej
Nasiona chia namaczam na 15-20 minut w wodzie. Odstawiam.
1 szklankę płatków owsianych mielę na grubą mąkę (używam do tego blendera kielichowego lub malaksera). Mieszam z pozostałymi płatkami, słonecznikiem, cynamonem, cukrem, solą i suszonymi owocami (większe owoce siekam).
W blenderze wysokoobrotowym miksuję jabłko na mus, dodaję fasolę, masło sklarowane i namoczone nasiona chia. Miksuję po czym dodaję do suchy składników. Mieszam.
Na blasze kładę papier do pieczenia. Układam na nim ciastka - nabieram kopiastą łyżkę ciasta i formuję kulkę, którą następnie spłaszczam dłońmi.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut. Studzę na kratce.
pyszne owsiane ciasteczko!
OdpowiedzUsuńjakie superowe!
OdpowiedzUsuń